end of high school kraj srednje škole livinglikev living like v vildana šuta

LIFE UPDATE: End of High School

It’s been a while since I did any kind of life update so here it is- my end of high school post! Keep reading to find out more!

Hello, my dear readers and welcome to the new post on my blog! It’s been a long time since I’ve done something like this and I’ve actually missed this kind of writing a lot. So, as you can see by the title, I graduated high school. For those who don’t know, I went to Electrical engineering high school and I became an information technology electrician. I graduated this year and it didn’t go quite as I expected it to go. We had some huge plans for prom night, for the graduation ceremony and for the last weeks of high school where we should all have been hanging out together and just enjoy. We all know everything about the current situation related to the virus, so there’s no need for me to mention that. The last day of school was Thursday, I don’t know the exact date (I am really bad at memorizing the dates!) and there’s no need for me to check that now. That Thursday, we thought that we have at least three weeks of school ahead of us, where we would act like true graduates (or seniours), to spend more time as a class together, to skip the classes and go to hang out in cafes. That Thursday, they said us we are finishing school earlier that day and we don’t have school the following two weeks after that, anything further is unknown, because of the virus. We were hoping that, after those two weeks at home, we will get to have one more, the last one at school. But we didn’t get to do that. And I feel sorry because of that. We didn’t get to experience the most wonderful part of high school. Our prom night should have been at the end of the fifth month, it was uncertain to the very last day and then we were told we won’t get out prom night, neither.


Zdravo, dragi moji i dobro došli u novi post na mom blogu! Odavno nisam radila ovako nešto i baš sam se poželjela ovakve vrste pisanja. Dakle, kao što možete vidjeti po naslovu, završila sam srednju školu. Za one koji ne znaju, ja sam završila Srednju elektrotehničku školu i postala elektrotehničar informacijskih tehnologija. Maturirala sam ove godine i nije baš sve ispalo kako sam mislila da će biti. Planovi su bili veliki za matursko veče, dodjelu diploma i za zadnje sedmice škole kada smo trebali uživati i družiti se svi zajedno u razredu. Svi smo upoznati s trenutnom situacijom vezanom za virus, tako da nema potrebe da to spominjem. Zadnji dan škole je bio četvrtak, datum tačan trenutno ne znam (ja sam jako loša u pamćenju datuma!) i nema potrebe da provjeravam. Tog četvrtka smo mislili da imamo ispred sebe još bar tri sedmice škole u kojima ćemo da se ponašamo kao pravi maturanti, da provodimo više vremena zajedno kao razred, da bježimo sa časova i idemo na kafe. Tog četvrtka su nam rekli da zadnjeg časa nemamo i da sljedeće dvije sedmice ne idemo u školu, za dalje ne znaju, zbog virusa. Opet smo se nadali da ćemo nakon te dvije sedmice kod kuće provesti jednu, zadnju u školi. Ali nismo. I žao mi je zbog toga. Nismo proživjeli taj neki najljepši dio srednje škole. Naše matursko veče je trebalo biti krajem petog mjeseca, bilo je neizvjesno do zadnjeg dana i onda je javljeno da od toga nema ništa. 

end of high school kraj srednje škole livinglikev living like v vildana šuta

I had to put a strikethrough through everything I had in mind for that day, and I was so excited for that night… It’s not about the dress, the hairstyle or the makeup but about the feeling that I’m marking the end of my high school period in a beautiful way, that I’m creating the memories with the people who matter the most to me, so I would be able to look back to those memories for ten, twenty or fifty years after by looking into the album with photographs from prom night… I appreciate and I love every moment of the previous four years. It hasn’t always been the nicest and the best, but I needed all of that to be the person I am today. High school, in my opinion, is a period where the characters are formed and in which we decide what kind of person we want to be. I am satisfied with my choice. I am satisfied with every F and every A, with every time I got up at 4:30 AM, with every friendship, fake and true, with every nice word, every fight, injustice and justice, with every time I stoop up against something, for having my own back and everyone else’s, with every hug, the ones I would do today, too and the ones I wouldn’t. The high school has taught me of so much and I am very grateful to God for every moment I’ve been through. However, I don’t agree this was the nicest period of my life. There are a lot more and less beautiful periods in front of me, God willing. And I’ll welcome and embrace them all pleasantly.


Sve ono što sam planirala za taj dan je propalo, a tako sam se veselila… Nije ni do haljine, frizure i šminke nego do osjećaja da obilježavam na jedan lijep način kraj srednje škole, da stvaram uspomene s najdražim i najvažnijim ljudima u mom životu, da ću moći za nekih deset, dvadeset ili pedeset godina poslije pogledati album sa slikama i sjetiti se tog perioda. Pomirila sam se s tim da ću uspomene na srednju školu ipak nositi u svom srcu a ne u albumu prepunom fotografija s maturske večeri… Cijenim i volim svaki trenutak prethodne četiri godine. Nije uvijek bilo najljepše i najbolje, ali sve sam to morala proći da bih danas bila ovakva kakva jesam. Srednja škola, po mom mišljenju, jeste period u kome se ličnost najviše izgrađuje i u kome odlučujemo kakve osobe želimo da budemo. Ja sam zadovoljna svojim izborom. Zadovoljna sam svakom jedinicom i peticom, svakim ustajanjem u 4:30 ujutro, svakim drugarstvom, i pravim i lažnim, svakom lijepom rječju, svakom svađom, nepradvom i pravdom, suprostavljanjem, zauzimanjem za sebe i za druge, svakim zagrljajem, i onim kojeg bih i onim kojeg ne bih danas ponovila. Srednja škola me naučila mnogočemu i zahvalna sam Bogu na svakom trenutku koji sam proživjela. Međutim, ne slažem se da je to najljepši period mog života. Ispred mene je, ako Bog da, mnogo ljepših ali i mnogo ružnijih perioda. I sve ću ih dočekati i prigrliti zadovoljno. 

 

That would be everything for this post! Comment down below with your experiences of ending high school and about your prom nights. Since I didn’t have mine, I’d like to hear about yours! Thank you so much for reading! Love you all and talk to you really soon!


To bi bilo sve za ovaj post! Komentarišite ispod s vašim iskustvima o završetku srednje škole i o vašim maturskim večerima. Budući da nisam imala svoju maturu, želim čuti o vašoj! Hvala puno na čitanju! Volim vas sve i čujemo se uskoro!

xoxo

Bye, V

FOLLOW ME ON INSTAGRAM

CHECK OUT MY YOUTUBE CHANNEL AND SUBSCRIBE

READ NEXT:

Life Update : Eid, My Birthday & First Day Of High School

Life Update : School Got Me Like…

 

10 Comments

 1. Baš si lepo napisala ovaj post. I ja nisam imala maturu, niti ću je imati. Trebali smo je imati u septembru ali ja neću ići jer je sve izgubilo čar.

  lepotaodaleks.blogspot.com

  • Hvala ti puno! Žao mi je, a da, izgubilo je čar ali eto, opet razmisli jer ni septembar ne zvuči mnogo daleko. Ja bih pristala da je imam i tada. Barem nešto za kraj…

 2. Baš sam uživala čitajući ovaj post! Mi također nismo uspjeli imati maturalnu zabavu, ali barem smo imali norijadu i bilo je predobro. To mi je bio jedan od najboljih dana u životu. 🙂 Lijepo si rekla da ćemo sve uspomene čuvati u srcu, a ispred nas je jedan od još boljih perioda. Uspjela sam upisati faks koji sam htjela, a nadam se da si i ti. 🙂

  • Baš mi je drago to čuti, hvala ti puno! Vidjela sam na Instagramu da ste imali norijadu. Kod nas to inače srednjoškolci ne rade, ali sam se nadala da ćemo imati barem neku svečanu dodjelu diploma… Drago mi je da si uživala u norijadi i da si se lijepo provela! Čestitam na upisu na željeni fakultet, i ja sam uspjela upisati onaj koji sam željela i mnogo sam sretna zbog toga!

 3. Jako mi je krivo što se sve ovo izdešavalo jer ja ne bih mogla ni da zamislim da nisam proslavila svoju maturu prošle godine. Taj momenat bi svaki srednjoškolac trebalo da ima i mnogo mi je žao što je svima vama uskraćen. Šta da ti kažem sem ko zna zašto je sve to dobro, a sigurna sam da te čeka mnogo lepih trenutaka. Puno sreće u daljem školovanju ili početku posla sa tvojim zanimanjem! ❤

  http://www.iammilitza.com

 4. Divan post. Žao mi je što niste imali priliku da doživite te najljepše trenutke i matursko veče, ali opet, iskustva koja si doživjela u školi nemaju cijenu. Ponesi sa sobom uspomene, njih ti niko ne može oduzeti.❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *